A jóga nem a fájdalom útja

A jóga nem a fájdalom útja

Gyerek korunk óta sulykolják belénk, hogy erősnek, gyorsnak, okosnak és úgy egyáltalán jobbnak kell lennünk. Mindezek eléréséhez pedig természetesen komoly erőfeszítést kell tennünk. Adott esetben azt is el kell fogadnunk, ha fáj. Sőt! Ha fáj, az jó! Ha fáj, akkor biztosan használ! A közösségi médiában is számtalanszor jönnek szembe “Az élet a komfortzónádon kívül kezdődik!”, a “Nem kell tökéletesnek lenned, csak egy kicsit jobbnak, mint tegnap!” jellegű motiválónak szánt mondatok.

Lassan ezek a gondolatok beszivárognak a jógaterembe. A legtöbb gyakorló szeretne jobb, hajlékonyabb, erősebb lenni, min a szomszéd matracon gyakorló. Olyannal is találkoztam már, amikor az oktató is tovább erősìtette ezt az amúgy is gyakori belső frusztrációt. Ez azon kìvül, hogy balesetveszélyes, nagyon eltávolïtja a jógát a lényegétől.

“A jóga célja, az elme elcsendesítse.”

A jóga nem fitnesz. (Még akkor sem, ha elvitathatatlanul pozitív hatással van a fizikai testre.) Nem verseny. Rólad szól, Tőled, Magadnak. Arról az áramlásról, csendről, ami mindannyiunkban benne van, csak a gyerekkorunk óta ránk erőltetett, vagy éppen kényszerből magunkra vett minták elnyomják.

A legnagyobb ajándék, amit a jóga rendszeres gyakorlásával elérhetsz, az éppen a külvilág-, vagy a saját elvárásaidnak való megfelelés elengedése.

Ott és akkor, amikor megérted, hogy, a rendszeres gyakorlás lényege nem az, hogy elérd a lábujjad, vagy jobb legyél magadnál, vagy bárki másnál, akkor kezdesz el valóban jógázni, és elindulni egy csodálatos utazásra a belső csend felé. 

Remélem elkísérhetlek egy darabon!

Dr. Horváth-Tanka Enikő